Header Ads

test

Как се изгражда ВиК инсталация стъпка по стъпка


Когато купувате апартамент в завършена жилищна кооперация, задачата по изграждането на ВиК системата е делегирана на фирмата, която се е захванала с този проект.
Ако обаче вие влизате в ролята на предприемач и строите или разширявате собствената си къща или вила, тогава правилното изграждане на ВиК инсталацията е ваша отговорност.
Това не означава, че вие с голи ръце трябва да се ангажирате с реализацията на проекта, а по-скоро, че е ваша отговорността по намирането на фирма, която да се заеме с изпълнението на тази нелека, но все пак задължителна задача.
В случай, че не познавате пазара достатъчно добре и нямате на идея на коя фирма може да се доверите, професионалистите от MegaVik.com са винаги насреща, за да ви помогнат.

Как да инсталирате ВиК в нов дом

Преди всичко останало, трябва да се направи експертна оценка на водопроводните разходи за ново строителство.
Трябва да знаете ако не точните, то поне приблизителните разходи за финализирането на задачата.
Би било изключително неприятно да се заемете с подобно начинание и на финала да се окаже, че средствата ви привършват.

Първо канализацията

Преди да се реализира на практика водопроводната система, трябва да се погрижите за канализацията и отводнителните тръби за да се осигури отвеждане на водата, която след това ще стига до дома ви.

Проектиране на ВиК

ВиК инсталацията работи по един много прост в основата си принцип. Концепцията е за осигуряване на чиста питейна вода, а след това и за нейното изтичане в канализационната система.
Сама по себе си, водопроводната система включва три основни компонента - водоснабдителната система, дренажната система и помощните средства за нейното изграждане.
За да инсталирате водопровод, трябва да сте лицензиран водопроводчик или трябва да работите под надзора на такъв.

Ред на изграждане на ВиК инсталацията

ВиК системата по правило се изгражда на отделни етапи, като една малка част от нея трябва да се направи в един доста начален стадий на строителството, а именно още по време на изливането на бетонните фундаменти.
Тук става дума за канализацията, която се предвижда още при началното леене на бетона. На този етап се определя къде са баните и тоалетните, на къде ще преминават тръбите и как е се свържат с централната канализация.
В този строителен етап се оформят и най-началните и основни моменти на водопроводната система.

Водоснабдителна система

Основната водопроводна тръба, която доставя на жилищната кооперация или вила вода под налягане влиза в къщата под линията на замръзване, след което се изкачва нагоре по етажите на сградата.
Тези тръби се изработват изключително здрави и пластични, защото при евентуална повреда, например пропукване при различни обстоятелства, лесно могат да доведат до наводнения с не малки размери.
Водопроводната система се изгражда само от инженери в областта на ВиК, като самата система се планира в детайли още преди започване на строителството, а се завършва на ниво груб строеж, когато вече чистата вода е факт и може да се използва за строително ремонтните дейности.
На този етап сградата не се използва за живеене, а водата се използва за промишлени цели.

Деликатен момент

Най-трудният момент, пред който се изправят ВиК специалистите при изграждането на ВиК системата е свързването на водопроводната система с главния водопровод, който минава в близост до сградата.
Това може да доведе до смущения в захранването с вода за околните сгради.

Няма коментари