Header Ads

test

Покрив от битумни керемиди. Технология на производство, характеристики на инсталацията


Битумен покрив е добър избор за проект за селска къща или вила. Това е евтин материал с високи технически характеристики, който е доста лесен за монтиране. Изглежда добре и ви позволява да внедрите разнообразни архитектурни решения. Меки керемиди, мембранен или рулонен покрив - изборът е ваш.
Битумните покриви стават все по-широко разпространени поради високата си топло- и звукоизолация, както и отличните анти-гъбични и антикорозионни свойства. Изработен е от фибростъкло, обработено с модифициран битум. Лицевата страна е покрита с минерални гранули, за да се увеличи устойчивостта на атмосферни влияния. На обратната страна често се нанася лепилен слой за фиксиране на битумния покрив към основата. Ако няма лепилен слой, инсталацията изисква нагряване на листа, преди да започне да се лепи.
Технология за мек покрив - битумни керемиди
Най-популярният тип мек покрив е мека керемида. Това е плосък лист с къдрави шарки на единия ръб. Размерът на листа обикновено се вписва в 1 х 0,33 м, а формата може да бъде правоъгълна или шестоъгълна. Характеристика на меките керемиди е възможността за използването му за покриви с почти всякаква форма. Покривът от меки керемиди по външен вид по нищо не отстъпва на покрива от обикновената керамика.
Рулонният покрив изпълнява по-прости функции, използва се за създаване на плоски и двускатни покриви. Изработен е под формата на панели с дължина до 20 м. Основното му качество е висока хидроизолация. Той обаче има съществен недостатък - паропропускливост.
Мембранният покрив е изработен от поливинилхлоридни мембрани, които се отличават с висока степен на топлина и хидроизолация. Тяхната структура осигурява здравина, надеждност и дългосрочна експлоатация на покрива.
Ако не можете да решите какъв вид мек покрив ще бъде за вашия дом, технологията на монтаж може да бъде допълнителен фактор за избор. За всеки тип мек покрив той има свой собствен начин на монтаж.
Монтаж на мек покрив
Ако вашият избор е мек покрив, инсталационните работи ще бъдат прости и евтини, обаче, трябва да се спазва съответствието с технологията.
Монтажът на покриви от меки битумни керемиди се състои от следните стъпки:
Подготовка на ламперията. За изравняване на повърхността се монтира твърди плоскости. Монтажът е възможен, ако наклонът на покрива не надвишава 12 градуса.
Изработка на изпускателна система за осигуряване на естествена циркулация на въздуха.
Полагане на плочки в редове, от корниз. Когато инсталирате всеки следващ ред, трябва да наблюдавате стегнатото съединение на шевовете. Плочката може да бъде самозалепваща се - тогава просто трябва да премахнете защитния филм и да фиксирате плочката с лепилната страна върху основата. В противен случай плочката ще трябва да се нагрее преди да се залепи.
Монтажните работи се препоръчват да се извършват при температура от +6 o C.
Технологията на устройството с мек покрив на ролка е следната:
Подовата настилка на руло се извършва върху замазка, бетонна основа и дървени подове. Основата трябва да бъде замазка и грундирана с мастика.
Преди монтажа платното трябва да се отлежава за един ден в необработена форма.
С горелка основата и долният слой на платното се затоплят правилно, след което платното се поставя върху основата и се притиска плътно към него.
Полагането на плат се извършва отдолу нагоре и с припокриване на покрива с наклон не по-голям от 25 градуса.
Правилата за монтаж на мек мембранен покрив осигуряват най-много пространство за маневриране.
Мембранният покрив може да се използва при подреждането на покриви с всякакви пристрастия.
Монтажът може да се извърши чрез лепило, баласт или механичен метод, в зависимост от наклона на покрива. Методът за монтаж на баласт е полагането на покривни листове по периметъра върху подравнена плътна основа. Всеки баласт се излива върху листовете: натрошен камък, чакъл, експандирана глина. Този метод е приложим, когато наклонът е не повече от 15 градуса. При по-голям наклон използването на баласт не е възможно. След това се използва метод за механична инсталация, при който се използват специални крепежни елементи. За покриви със сложна форма се използва лепилен монтаж.
Цената на покрива от меки керемиди
Закупуването на меки плочки, в зависимост от производителя и изпълнението, ще ви струва средно 18-60 лв. на кв.м. Към това трябва да се добавят разходите за консумативи за монтаж и цената на самата инсталационна работа. Много компании, продаващи меки битумни керемиди, са готови да изготвят прогнози за покривни работи и препоръчват добри монтажници. Окончателната цена на мек покрив от керемида е едно от безспорните предимства на този материал.
източник: TopMaistor.com



Няма коментари