Header Ads

test

Ремонт на стъклоповдигач – кога се налага и как се извършва

 


Всеки автомобил е снабден с механизъм, наречен стъклоповдигач – наличието на прозорци в купето предполага възможност за тяхното оптимално и безпроблемно вдигане и спускане.

Именно това е и ролята на стъклоповдигащия механизъм. Негова е отговорността да способства за плавното движение на стъклата на превозното средство нагоре и надолу. Новите модели автомобили притежават електронни механизми, способни да задвижват прозорците с натискането на бутони, докато при старите превозни средства обикновено това се случва посредством манивела.

От съществено значение е да поддържаме своя стъклоповдигач изправен и винаги в готовност. Нещата не опират само от осигуряване на комфорт по време на шофиране и пътуване, проветрявайки купето – често, при възникването на непредвидени проблемни ситуации и катастрофи, именно прозорците се явяват като алтернативен изход. Днешната статия се фокусира върху някои от категоричните признаци, че вашият стъклоповдигач е претърпял повреда, както и проследяваме стъпките по отстраняването на проблема.

Как да разберем, че стъклоповдигач на автомобила ни се нуждае от ремонт

Добрата новина е, че стъклоповдигачите са едни от частите, които проявяват изявена и недвусмислена симптоматика, щом се развалят и имат нужда от ремонт или подмяна.

Ако забележите например, че все по-трудно и проблемно съумявате да задвижите стъклата на автомобила си, независимо дали нагоре, или надолу, то първото нещо, което следва да направите, е да се допитате до професионалист, който да прегледа стъклоповдигача на въпросния прозорец и да прецени дали има нужда от ремонт или подмяна.

Друг характерен признак за повреда е пропадането на прозореца във вратата. Ако това се случи, то е възможно стъклоповдигащият механизъм да се е скъсал или разтеглил. Отново съветът ни е да се отправите към сервиз и да оставите автомобила си в ръцете на професионалистите.

Какъв е точно механизмът на ремонт на един стъклоповдигач

Макар и стъклоповдигащите механизми да не са част от движението на автомобила, то това никак не означава, че трябва да се опитвате самостоятелно да решавате каквито и да е проблеми. Винаги се доверявайте на специалисти, независимо за кои части от колата ви става дума.

Разваленият стъклоповдигач следва да се отстрани от вратата на колата и да се диагностицира внимателно. За целта се свалят корите. При оглед се установява дали е възможно някоя част от механизма да се подмени, или поправи, или трябва изцяло да се заложи на нов стъклоповдигащ механизъм. При всички случаи следва да се доверите на мнението на специалистите и да осигурите на себе си и пътниците си изправен и оптимално работещ стъклоповдигащ механизъм.

Няма коментари