Header Ads

test

Видове детски столчета за кола и критерии за избор


 

Кое е най-доброто столче за кола? Въпросът, който са си задавали почти всички бъдещи и настоящи родители. Ако искаме да отговорим кратко и ясно на този въпрос, то би трябвало да кажем, че това е този детски стол, който отговаря на ръста и теглото на детето и е монтиран правилно в автомобила. В случай, че кратката версия не ви задоволява и имате желание да научите повече за столчетата за кола и безопасността, при транспортиране на дете в автомобила, то следващите редове са за вас.

Към момента има два валидни стандарта, които действат на територията на Европейския съюз, според които се класифицират детските столчетата за кола. По-старият, ECE R 44/04 и по-новия (и по широкообхватен) - ECE R 129. Първият е в сила от 2005 година, докато ECE R 129 се въвежда на три етапа от 2013 година. Тези стандарти определят изискванията и критериите, на които трябва да отговаря един стол за кола, за да може той да бъде допуснат за продажба на територията на ЕС. В тях са заложени и критериите, според които столчетата се класифицират в различни групи, според размера. За разлика от ECE R 44/04, при който класификацията на детските столчета се правеше единствено според теглото на детето, то при ECE R 129, основно значение има ръста, тъй като, дали една седалка пасва на детето зависи повече от височината, отколкото от теглото му. Възрастта на детето не играе роля и при двата стандарта. Тъй като в момента продажба на столчета в ЕС се допуска и по двата стандарта, то изборът може да бъде доста объркващ и труден. Това, обаче съвсем скоро би трябвало да се промени, тъй като в първоначално заложения план на Европейската комисия, продажбата на столчета, произведени по старите норми, следва да бъде забранено след месец септември 2023 година. След тази дата, в търговската мрежа ще може да се продават единствено столчета за кола, които са сертифицирани и отговарят на изискванията на стандарта ECE R 129, или така наречените „i-Size столчета“.

След месец септември 2023 година особено сериозно засегнат ще бъде сегмента от модели столчета, които се закрепят към автомобила само с колани. Това се дължи на концентрирането на повечето производители на столчета във високия ценови сегмент, където за монтирането на столовете в автомобила се използва така наречената система Isofix.

Един от ориентирите, при избора на детско столче, могат да бъдат резултатите от тестовете при различните потребителски организации, като например ADAC, ÖAMTC, VTI, Stiftung Warentest и други. И тук, разбира се, трябва да се внимава, тъй като в Европейския съюз няма единна методология, по която да се изпитват и оценяват столчетата. В някои случаи седалките се класифицират спрямо леснотата на монтиране и употреба, както и боравене с тях в автомобила или просто спрямо съдържанието на вредни вещества в използваните за производството им материали. В други случаи те се класифицират не само спрямо по-горе изброените критерии, но и на база така наречените „краш-тестове“. Те от своя страна представляват реални симулации на пътен инцидент при различни условия и параметри (например различна скорост и посока на удара, позиция и ориентация на детето в автомобила – седене или сън и др.)

Друг и основен критерий при избора на стол трябва да бъде съобразяването му с ръста и структурата на вашето дете (височина, широчина на раменете и др.). Столът трябва да може да бъде използван от самото начало. В тази връзка основна грешка е преминаването на стол от следващата група прекалено рано - закупуването на стол в перспектива! В много от случаите родителите нямат реална преценка, дали е време за следващата група стол. В този случай, основно правило може да бъде позицията на главата на детето спрямо горния ръб на облегалката на главата. Ако тя стърчи, това е сигурен знак, че седалката е малка и трябва да преминем към следващата група. Разбира се, най-точна информация за това ще получите от инструкцията за употреба на вашия стол. В случай, че краката излизат извън контура на седалката, това в никакъв случай не е причина да сменяте със следващия размер. За да сте сигурни, че ще подберете правилния продукт за вашето дете може да следвате двете основни правила, а именно – не купувайте стол, които покрива прекалено широк диапазон от време, например група 0/1/2/3 – тези седалки няма да пасват на детето през по-голямата част от времето. Второ основно правило е винаги да се използва пълноценна детска седалка с гръб и облегалка за главата, дори и в случаите, в които те биха могли да бъдат премахнати.

Изключително важно за безопасността на вашето дете е правилното монтиране и боравене със седалката, например правилната настройката на височината на подглавника, играе съществена роля за височината, на която минава предпазния колан. Това е изключително важно, тъй като той не трябва по никакъв начин да се врязва във врата!

Преди да се спрете на производител и модел, посетете (заедно с детето) специализиран търговец, където може да го изпробвате, да закопчеете детето в него и да се информирате за начините на монтаж в автомобила.

Не на последно място трябва да отбележим, че правилният монтаж е изключително важен по отношение на безопасността в превозното средство. Проучванията показват, че повече от половината седалки не са правилно монтирани в автомобилите. Дори и най-сигурната и скъпа седалка не би защитила детето ви, ако тя не е монтирана правилно при евентуален инцидент. Точният начин на монтаж е описан в инструкцията за употреба на всеки един стол за кола, с която е необходимо да се запознаете преди да започнете да го използвате.

 

 

 

 

 

Няма коментари