Header Ads

test

Каква почва да използваме за стайните си растения?


 


Растенията са особени живи организми, които лесно се адаптират към всякаква среда за развитие и живот. Но дори и така да е, ние трябва да полагаме грижи за тях и всячески да се опитваме да стимулираме техния растеж и да се опитваме да ги доближим максимално до тяхната естествена среда.

Различните видове растения се нуждаят от почва с различен състав . За стайно отглеждане на растенията се използват смеси , съставени от следните почви:

 

1. Почва от растителни отпадъци – взимат се растителни отпадъци от треви , опадали листа . След изгниването на  отпадъците , почвата се смесва със земя , бедна на хранителни вещества.

 

2. Торфена почва – получава се от разложена торф от блатисти ливади .Държи се на открито 1 – 2 години, за да се отделят почвените киселини. Използва се за отглеждане на хортензии, орхидеи, папратови и други растения.

 

3. Почва от чимове – отрязаните през лятото или рано есента чимове се натрупват на земята на купчина, като между пластовете се поставят пластове от кравешка тор, дебели около10 см. След изгниването на растителните отпадъци , почвата е готова за употреба. Различава се мека почва от чимове, в която преобладават гниещите растителни части и тежка почва, в която преобладава глинестата почва. Меката почва се ползва за растения  със слабо развита коренова система или тънки корени .

 

Съставът на почвата зависи и от възрастта на растението.Например – на млади палми се дава лека почва , а на възрастни – по тежка почва.

 

Пясъкът е необходим примес за всяка почва . Той придава рохкавост и свежест . Торфът придава рохкавост и топлина на тежките почви .

 

Ако желаете да отгледате наистина голямо и пищно растение в дома си, то последвайте тези няколко съвета – ще Ви отнеме известно време, но резултатите ще оправдаят напълно Вашия труд

Няма коментари