Header Ads

test

Kак да премахнете неприятната миризма в маратонките

 



Kак да премахнете неприятната миризма в маратонките, която ви кара да се чувствате неудобно. Оригинални маратонки са съществена част от гардероба на почти всеки човек. Удобно е не само да спортувате в тях, но и да носите в ежедневието. Единственото отрицателно е, че краката се изпотяват и до края на деня от обувките идва неприятна миризма. Ето как да неутрализирате миризмата в маратонките си и да премахнете бактериите.

Защо маратонките имат неприятна миризма 

InteresniFakti.Eu разглежда тази тема, тъй като този неприятен проблем има лесно решение, но повечето от нас се примиряват, че просто краката миришат и не може да се оправи това. Е, вижте какви съвети ще дадем, за премахване на лошата и неприятна миризма.

Основната причина за миризмата е прекомерното изпотяване на краката. Ароматът възниква както от нормалното, така и от засиленото изпотяване на краката. Влагата, отделяна от потните жлези, се смесва с мръсотията и образува благоприятна среда за развитието на патогенни микроорганизми. Това води до неприятни миризми в обувките и дори до развитие на инфекции на краката. Други причини: некачествени маратонки и неправилна грижа за обувките.

Предотвратяване на неприятна миризма:

- извършвайте ежедневна хигиена на краката;

- носете само чисти чорапи;

- купувайте оригинални маратонки, изработени от естествени материали;

- сменяйте стелките веднъж месечно;

- изберете чорапи и чорапогащи, които съдържат поне 80% естествени влакна;

- ако обувките се намокрят, веднага ги изсушете;

-  редовно проветрявайте и почиствайте маратонките;

-  ако има гъбички и други заболявания, незабавно започнете да третирате краката и след възстановяване дезинфекцирайте всички обувки.

Народни средства за защита

1.      Сода за хляб

Вечер изсипете 1 супена лъжица в маратонките си. сода и оставете обувките си до сутринта. Продуктът ще абсорбира влагата - идеална среда за размножаване на бактерии. Когато се събудите, изтръскайте содата за хляб от обувките си или ги почистете с прахосмукачка. Друг вариант е да излеете продукта в найлонови чорапи и да ги поставите в маратонките си. Достатъчно е само да извадите продуктите и да не се притеснявате да изтръскате содата. Натрошен активен въглен или бебешка пудра също ще работят на мястото на храната.

 

2. Кафе на зърна

Изсипете шепа сухи кафени зърна във всяка обувка. Продуктът е известен със своите абсорбиращи свойства и помага да се неутрализират неприятните миризми. Оставете зърната в обувките, докато миризмата изчезне. Добавяйте периодично прясно кафе.

3. Чаени торбички

Чаят е друга напитка, която ще помогне в борбата с кехлибара за обувки. Поставете няколко сухи пакетчета чай в маратонките си за една нощ. Можете дори да използвате употребявани, най-важното е първо да ги изсушите. На сутринта можете да извадите чантите и да облечете пресни маратонки. Подобен лайфхак е често срещан сред военните.

4. Бял оцет

Накиснете хартиена кърпа в оцет и разтрийте вътрешността на маратонката си. Оставете обувките да изсъхнат напълно. Друг вариант е първо да налеете сода в маратонките, а отгоре да капнете малко оцет. По време на реакцията ще се отдели въглероден диоксид, който ще унищожи патогенните микроорганизми. След изсушаване не забравяйте да проветрите маратонките си. Ако ги поставите веднага, миризмата на пот ще се смеси с аромата на оцет, за да образува устойчив кехлибар.

5. Вестници

Ако обувките ви са достатъчно мокри, напълнете ги с хартия. Вземете обикновен, не лъскав вестник, намачкайте го и го сложете на мястото си. Хартията ще абсорбира излишната влага. Недостатъците на този метод са бързината и липсата на дезинфекция. Изсъхването може да отнеме много време и бактериите няма да бъдат засегнати от вестниците.

6. Алкохол

Алкохолът ще убие всякакви бактерии. Потопете памучно топче в спирт и разтрийте с него вътрешността на маратонките си. Лекарството има мощни дезинфекциращи свойства, така че незабавно елиминира бактериите и елиминира неприятните миризми.

 

7. Пране

Най-добрият начин да почистите и освежите текстилната си маратонка е да я изперете. Изберете температура не по-висока от 40 градуса. Важно: Не перете маратонки от кожа, изкуствена кожа, велур и спортни обувки с LED подметка.

За да се отървете или да сведете до минимум неприятните миризми в маратонките си, е важно да практикувате добра хигиена на краката и правилна грижа за обувките. Нанесете на краката си антибактериален крем, а при прекомерно изпотяване нанесете талк на прах. След всяка тренировка или продължително носене на маратонки, използвайте един от следните методи, за да освежите обувките си. Друг често срещан проблем са тесните обувки.

Няма коментари