Header Ads

test

Как да направите бюджетен ремонт в панелен апартамент



Получихте ли ключовете от собствения си апартамент в стар жилищен фонд и сега мислите как да направите бюджетен ремонт на апартамент в София и областа от ерата на миналия век? Възможно е да се създаде дискретен интериор за малко пари. Ние формулирахме съвети и лайфхакове за тези, които са изправени пред тази трудна задача.

Бъдете избирателни при демонтажа

Често собствениците на стари апартаменти оставят след себе си огромно наследство под формата на стари мебели, десетки слоеве подови и стенни покрития, забити пирони в стените и други неприятни изненади. За да разберете напълно мащаба на предстоящия ремонт и потенциала на помещенията, е необходимо да изчистите апартамента от всичко ненужно.

Към демонтажа трябва да се подхожда разумно, като се обръща внимание на характеристиките на апартамента. Не забравяйте, че целта ви е да направите бюджетен ремонт в панелно жилище, което означава, че трябва да се възползвате от всички възможности на този тип жилища.

Запазете вградените мебели

Отличителна черта на панелните апартаменти е наличието на вградени гардероби и мецанини. Оценете състоянието на тези структури. Може би сте станали щастлив собственик на апартамент с добре запазена система за съхранение. Ако това не е така, помислете за възможността да го възстановите и да го приведете в приличен вид. Помислете дали ще имате достатъчно място, за да поберете всички необходими неща, ако премахнете тези елементи.

Имайте предвид, че мецанините, разположени над вратите, не могат да бъдат премахнати, без да се демонтира цялата конструкция на вратата. Това може да доведе до големи разходи под формата на инсталиране на нова рамка на врата и поръчка на врата. В допълнение, запазването на вградени гардероби и мецанини ще ви спести от необходимостта да купувате обемисти и скъпи шкафове.

Реставриране на стари врати

В панелките вратите имат нестандартен размер - тяхната ширина обикновено не надвишава 80 сантиметра. Това означава, че не можете просто да замените старата врата с евтина алтернатива от най-близкия магазин. Има и обратен случай, когато огромна врата, предназначена за люлеещи се врати, води в хола или единственото жилищно пространство на едностаен апартамент. Подмяната на такива врати също изисква значителни финансови инвестиции.

Накратко, бюджетният ремонт на панелен апартамент не включва инсталиране на нови врати. Въпреки това, в случай на широка врата, има опции. Често панелите на вратите се отстраняват и на тяхно място се създава арка, което прави стаята визуално по-лека. Това е доста бюджетен вариант за решаване на този проблем. Ако е необходимо помещението да бъде изолирано, тогава е възможно да се намали отворът до стандартни размери с помощта на допълнителна конструкция. Най-бюджетният вариант обаче е реставрацията на стари врати.

За да подновите боята на вратите, е необходимо да премахнете стария слой, да шлайфате и обезмаслите повърхността. След това трябва да нанесете грунд и боя, като постигнете равномерно покритие.

Извършете сами подготвителната работа

Когато започват да почистват стените, много собственици на жилищни сгради се сблъскват с няколко проблема наведнъж.

Първо, премахването на стари тапети може да бъде трудно. Стария ремонт не включваше почистване на стените преди актуализиране на покритието. Следователно има много слоеве, които могат да включват вестници, фототапети и дори самозалепваща хартия. Още тогава възникна въпросът как да се направи евтин ремонт в панелен апартамент, така че за залепване бяха използвани домашно приготвени съединения, които с течение на времето здраво залепиха хартията към стената.

Може да изглежда, че в този случай не можете да правите без професионални инструменти. Не бързайте да отидете до строителния магазин. За да започнете, намокрете обилно стените с топла вода. Напълно възможно е този метод да ви спести ненужни разходи.

Второ, под последния слой може да откриете неравни стени с много дупки. На такива стени ще бъде трудно да се съчетаят тапетите и боята няма да лежи равномерно. Ще трябва да се чудите за подравняването. Има два начина да направите стените идеални: да ги обшиете с плочи от дървесни частици или да създадете гладка повърхност с шпакловка и мазилка.

 

Този етап не трябва да се пропуска дори при скромен бюджет - по този начин покритието ще продължи по-дълго и няма да се налага да харчите пари за изравняване в бъдеще. Между другото, лесно е да овладеете уменията за измазване на стени сами, спестявайки хиляди лева при обаждане на специалист.

С пода също всичко не е толкова просто. Под стария ламинат или линолеум може да има изненада под формата на кафяви дъски - традиционното крайно покритие за жилищни сгради от миналия век. Предишните им собственици, когато го избираха, се ръководеха от същия проблем - как да направят евтин ремонт в панелка. Кафявата боя беше най-често срещаната и евтина, но не беше основният проблем.

С течение на времето дървеният под се разхлабва и започва да скърца. Добре е предишните собственици да укрепят дъските и да изравнят повърхността - в този случай можете да поставите покритието, което харесвате отгоре. В противен случай ще трябва сами да укрепите дъските и да изравните пода, например с помощта на OSB плочи. Тази работа също не изисква специални умения, освен че ще трябва да научите основите на използването на прободен трион.

Край на формуляра

Планирайте внимателно

Пред вас е чист апартамент, готов за ремонт. Вече знаете точните размери на всички стаи и можете грубо да очертаете желаната среда. Дойде време за точни изчисления.

Обмислете интериорните детайли предварително

Решете желанията си. Помислете за цветовата схема на бъдещия интериор. Моля, имайте предвид, че светлите нюанси могат визуално да направят стаите по-големи. Помислете какви мебели искате да закупите.

Вдъхновете се. Както двустайната, така и едностайната къща с правилното оформление могат да поберат няколко зони наведнъж, които изпълняват различни функции. В интернет можете да намерите много опции за зониране и не всички от тях изискват големи финансови инвестиции. Наличните идеи за дизайн могат да бъдат намерени на специализирани уебсайтове. Запазете изображенията, които харесвате, комбинирайте идеи, за да създадете в крайна сметка интериора на вашите мечти.

Начертайте план на вашия апартамент. Това ще ви улесни при планирането на подреждането на мебелите и ще сте сигурни, че желаните интериорни елементи няма да заемат много място. Ако не можете да го направите сами, свържете се със специалист. Не е необходимо да поръчвате подробен 3D дизайн на апартамента, но планът ще ви предпази от ситуации, при които вече закупеният гардероб не се побира в нишата, а леглото пречи на преминаването към балкона.

Направете оценка

Планирайте бюджета си. Колко пари сте готови да похарчите в момента? Сега, след като знаете какво искате, ще ви бъде по-лесно да изчислите приблизителната цена на вашия ремонт. Ако сумата изглежда непосилна в момента, разделете процеса на етапи.

Започнете да работите върху частта от апартамента, която е най-важна за живота. По-старият жилищен фонд често има електрически и водопроводни проблеми. Това е вашата безопасност, така че е логично да започнете с окабеляване и водопроводни работи. Освен това такава работа е изключително скъпа. Не можете да спестите от такива основни неща, дори ако сте изправени пред задачата за бюджетен ремонт в 2-стаен панелен апартамент. Бъдете търпеливи и коригирайте вътрешните си процеси. Би било жалко да инвестирате пари във външния вид на стаите си и след това да откриете изгнила или течаща тръба в банята.

 

Друг скъп бюджетен елемент ще бъде полагането на плочки и порцеланови каменни изделия. Това са издръжливи покрития, така че не трябва да експериментирате с тях. Ако бюджетът ви е строго ограничен, тогава помислете за възможността за възстановяване на старото покритие. Има боя за плочки, която може да се използва за промяна на цвета на стени и подове само за няколко стотин лева. Дори и начинаещ може да се справи с такава работа, но ефективното полагане на плочки без помощта на специалист вече няма да бъде възможно.

Приемете факта, че на етапа на планиране е малко вероятно да можете да обмислите всичко до най-малкия детайл и да вземете предвид абсолютно всички разходи.

Отделете време

Когато търсите евтини материали за ремонт, трябва да запазите спокойствие и да не изпадате в крайности. Дори ако трябва да направите бюджетен ремонт на едностаен апартамент и изглежда, че можете да похарчите пари за скъпи стенни облицовки за една стая, не забравяйте: евтините тапети не винаги са лоши, но скъпите понякога пълзят и подчертават всички неравности на стените. Почувствайте, прочетете отзиви, сравнете. Това е единственият начин да закупите най-добрия продукт на най-ниска цена.

Когато планирате как да направите ремонт в панелен апартамент с бюджет, бъдете готови да изчакате. Някои стоки и услуги са по-евтини за закупуване в определени периоди от годината. Например, през студения сезон много компании, които инсталират пластмасови прозорци, предлагат конкурентни цени. Всичко, което трябва да направите, е да следите прогнозата за времето. Освен това си струва да планирате основен ремонт за зимата. Тъй като ремонтните екипи имат по-малко поръчки през зимата, някои от тях предлагат добри отстъпки за услугите си.

Също така е възможно да спестите от някои видове работа, които можете да направите сами. Например, след като гледате няколко урока в YouTube, можете сами да поставите ламиниран паркет не по-лошо от много занаятчии.

Бъдете уверени в способностите си и определено ще можете да превърнете стар апартамент в уютно гнездо.

Източник - https://sofia24.net/

1 коментар:

  1. This is a fantastic blog post! I've always struggled with budget repairs in my panel apartment, so I appreciate the clear and concise advice you've provided here. Your step-by-step guide and practical tips have given me the confidence to tackle these repairs on my own.
    I particularly found your suggestion of prioritizing repairs and focusing on essential areas very helpful. It's easy to get overwhelmed with a long list of repairs, but breaking it down like you've suggested definitely makes the process more manageable. Additionally, your tips on cost-effectiveness and finding affordable materials are invaluable.
    The accompanying visuals and examples you've included also make it easy to follow along and understand the repairs better. It's great to see the before and after pictures, as they provide inspiration and motivation to get started.
    Thank you for sharing your expertise, and I can't wait to put your advice into practice. Keep up the excellent work!

    abogado Baltimore flsa


    ОтговорИзтриване